Cursusaanbod
IMG_1448.jpg

Expositie Iraanse tekeningen

In de muziekgang op onze vierde verdieping exposeert Mahnaz Abedini. Mahnaz maakt prachtige geometrische tekeningen, een moderne vorm van klassieke islamitische illustraties. Loop er eens langs en verbaas je over de verfijnde precisie van haar werk.


Islamitische kunst

Deze kleine expositie toont het werk van Mahnaz Abedini, wiskundige en tekenaar. Mahnaz maakt zogenaamde ‘Tazhibs’ , een illustratievorm uit de islamitische kunst. Met haar wiskundige achtergrond maakt ze tekeningen die een geometrische inslag hebben. Toch ontstaat haar werk op een organische manier. Ze tekent vanuit haar gevoel. Zelf zegt ze dat alle vormen al in haar hoofd zitten. Een tekening begint ze vanuit een cirkel of een rechthoek, waarna ze improviseert met de vormen die ze ineen vlecht en direct uit haar tekenpen laat vloeien.

Ze maakt een moderne vorm van de tazhib, een Arabisch woord dat ‘vergulden’ betekent en afgeleid is van het woord goud. In het verleden werden deze florale of geometrische vormen veelal in de marges van boeken gebruikt. De klassieke tazhib is kleurrijk en enkelvoudig van vorm. Mahnaz tekent haar tazhibs juist in zwart-wit en maakt ze driedimensionaal, om het werk meer kracht te geven.

Mahnaz gebruikt in haar tekeningen ook bloemmotieven, ‘bote jeghe’ genaamd. Dit is een druppelvormig bloemmotief en is afkomstig van een gestileerde cipres, die symbool staat voor leven, kracht en zelfstandigheid. Een vorm die we in het Westen trouwens kennen als het Paisley-motief.

OVER MAHNAZ Abedini

De van oorsprong Iraanse Mahnaz Abedini woont sinds 2008 in Nederland. Ze is oorspronkelijk als docent wiskunde opgeleid en studeerde daarna wiskunde aan de Pyam Noor Universiteit in Iran. Ze heeft als docent wiskunde en kunst en cultuur lessen gegeven op een middelbare school. Als wiskundige heeft ze een lesboek voor het middelbaar onderwijs geschreven. Daarnaast schreef ze een boek over de filosofie van het soefisme.

In Nederland werkte ze op basisscholen als klasse-assistent. Als docent Perzische literatuur, kunst en cultuur gaf ze in Rotterdam les aan leerlingen afkomstig uit Iran. Daarnaast maakt ze tekeningen en foto’s, die ze bewerkt op een grafische manier. In Iran heeft ze vanaf 1993 diverse keren haar tekeningen geëxposeerd.

Het werk van Mahnaz is te koop. Heb je interesse, meld je dan bij onze informatiebalie op deze verdieping.