Cursusaanbod
Kunst aan de start.jpg

Kick-off Kunst aan de Start

Op 12 november vond de kick-off van het project Kunst aan de Start plaats. Samen met pedagogisch specialisten van Ska Kinderopvang ontwikkelen we een kunstprogramma met muziek en dans voor onze allerjongste doelgroep: peuters.

Als voorbereiding op de basisschool biedt Ska Kinderopvang kinderen tussen de 2 en 4 jaar activiteitenprogramma’s aan. In het programma wordt niet alleen op een speelse wijze gewerkt aan het bevorderen van taal en rekenen, maar ook aan de motoriek en sociaal-emotionele ontwikkeling van peuters. Dans, muziek en beeldende kunst leveren daar een waardevolle bijdrage. Juist in de jongste levensjaren zijn onderzoekend en spelend leren belangrijk. Kunst en cultuur, spel en fantasie is voor peuters een heel natuurlijke ingang, en daarmee kun je de ontwikkeling van taal en rekenen stimuleren. Daar dragen wij graag ons steentje aan bij!

Inspirerende muziek- en danslessen
Een team van kunstvakdocenten en pedagogisch specialisten zijn momenteel druk in de weer met de ontwikkeling van leerzame, maar bovenal inspirerende muziek- en danslessen. Vanaf 2019 vindt het project Kunst aan de Start voor het eerst plaats op drie verschillende locaties van Ska. Ruim 70 peuters kunnen dan genieten van leuke muziek- en danslessen. a

Toegankelijk voor iedereen
Natuurlijk willen we dat uiteindelijk nog veel meer kinderen zullen profiteren van het ontwikkelde kunstprogramma. De lessen worden daarom vastgelegd en zijn overdraagbaar. Medewerkers van Ska Kinderopvang kunnen dan zélf aan de slag met muziek en dans. De kick-off bijeenkomst leverde hen al veel inspiratie en zin om aan de slag te gaan!

Wietske van Vembde (pedagogisch specialist Ska Kinderopvang): “Tijdens de kick-off werd benadrukt dat het niet gaat om hoe goed je iets kan, maar om het plezier dat je erin hebt.
Jaren geleden heb ik klarinet gespeeld. Inmiddels lag het instrument thuis te verstoffen. Naar aanleiding van de kick-off heb ik de klarinet mee naar mijn werk genomen. Kinderen hebben de klarinet kunnen voelen, zien, horen én zelf proberen. Dat viel nog niet mee! Maar net zoals de kinderen heel veel plezier beleefden aan de klarinet, zo beleefde ook ik er volop plezier aan. De kick-off was dusdanig inspirerend en toepasbaar dat ik het meteen al in praktijk kon brengen, en dat mijn schroom 'ik kan het niet' veranderde in plezier 'ik ga er weer mee aan de gang!’”

Opgedane kennis delen
Aan het eind van 2019 delen we opgedane kennis en ervaringen in dit project tijdens een kennismiddag met andere Amersfoortse kinderopvangorganisaties, kunstvakdocenten en ouders. Ons doel is op kinderopvangorganisaties te informeren over en kennis te laten maken met de waardevolle bijdrage die kunst kan leveren aan de brede ontwikkeling van peuters.

Het project Kunst aan de Start wordt mede mogelijk gemaakt door Gemeente Amersfoort.