grandioze ontwerpen.JPG

Terug van weggeweest: lezingen Benno Spijker

In het seizoen 2018-2019 verzorgt kunsthistoricus Benno Spijker een aantal lezingen kunst- en cultuurbeschouwing. Boeiend, leerzaam en niet zelden hoogst vermakelijk!

Benno Spijker behandelt een aantal bijzondere onderwerpen in apart te volgen lezingen. De thema’s zijn zo gekozen dat het eigenlijk geen verschil uitmaakt welke beeldende kunstdiscipline cursisten (en andere geïnteresseerden) zelf beoefenen. Meld je aan en laat je inspireren!

WOENSDAG 17 OKTOBER 2018
SCHOONHEID VAN VERVAL ***GRATIS!***
Voor elk leven en elke cultuur ligt degeneratie in het verschiet. Dit tragisch besef is altijd vertaald in schitterende melancholieke cultuuruitingen. Schone Kunsten en architectuur overleven vergankelijkheid. Als gedateerde idealen door vooruitgang kunstwerken en gebouwen treffen, ontstaat nostalgie. Zo is de schilderachtigheid van gotische ruïnes ontdekt in de Romantiek toen ook het herfstlandschap populair werd. Scheepswrakken, schroot, watertorens, verlaten mijnen, kerkhoven; Leitmotiv is tijd.

WOENSDAG 28 NOVEMBER 2018
MODERNISME, HEDENDAAGS EN ACTUEEL
Nog altijd wordt de omschrijving Moderne Kunst gebruikt, voor alles wat niet realistisch is. Dat ligt aan het begrip modern, dat geïntroduceerd werd rond 1800 om eigentijdse thema’s mee te onderscheiden van het academisch klassieke, christelijke en nationaal-historische repertoire. Hedendaagse kunst is meestal van gisteren. Blijft over actueel. Het labelen van kunst is nogal gedateerd. Maar de geschiedenis ervan is een boeiend verhaal over emancipatie, geweigerde kunst en vele doorbraken.

WOENSDAG 23 JANUARI 2019
KUNSTENAARSKOLONIEN
Halverwege de negentiende eeuw, vestigen zich kunstenaars in gemeenschappen van boeren en vissers. Ze experimenteren met nieuwe stijlen waarmee ze reageren op de fotografie. En documenteren en passant het zware leven van gewone, hardwerkende vergeten mensen die de voedselvoorziening garanderen. Overal in Europa ontstonden dergelijke kunstenaarsdorpen. De eerste kolonie was Bar-bizon in Frankrijk. Dan Skagen (DK) St. Ives (GB) Nidden (D) Tervuren (B) Bergen en Laren (NL) en vele andere plaatsen.

WOENSDAG 13 FEBRUARI 2019
REIZEN DOOR DE TIJD
Er is altijd veel gereisd. De Grieken zeilden en dreven handel in het hele Middellandse zeegebied. De Romeinen lieten legioenen uit Egypte aantreden langs de Donau. In de Middeleeuwen waren er kruistochten en pelgrimages. En tijdens de Renaissance ontdekkingsreizen. Tekeningen en schilderijen van exotische oorden hebben lange tijd het beeld bepaald van thuisblijvers. Totdat fotografisch realisme, de fotografie en het toerisme invulling geven aan het verlangen naar andere werelden.

WOENSDAG 20 MAART 2019
GRANDIOZE ONTWERPEN
Gebruiksvoorwerpen zijn goed als ze voldoen: stoel, mes, kruiwagen. Sommige ontwerpen overstijgen gebruiksgemak en groeien uit tot designklassiekers die niet meer verdwijnen. Hoewel het massaproductie betreft, verwerft de naam van de ontwerper de status van kunstenaar. Design komt in musea terecht en bereikt recordprijzen op veilingen. Neem de Rietveldstoel: staat goed, maar zit niet.

WOENSDAG  8 MEI 2019
WISSELWERKING TUSSEN KUNST EN RECLAME

Het ambacht van tekenen wordt niet hoog aangeslagen. Illustratie is een vak en geen kunst. In mode, strips, tijdschriften, cartoons, verpakkingen, architectuur, design en reclame overleeft de tekenkunst.

PLAATS: EEMHUIS │ 4E VERDIEPING, EEMPLEIN 75, AMERSFOORT
TIJD: 20.00-22.00 UUR
PRIJS: €10,-
KOOP HIER JE KAARTJE ONLINE >