IMG_6348-1.jpg

Terugblik op een geslaagde Accordeondag

Veel accordeonisten keken met spanning uit naar zaterdag 24 juni, de Accordeondag in het Eemhuis. De eigen partijen had iedereen al een paar weken in huis. Maar hoe gaat een orkest bestaande uit 48 accordeonisten klinken? En met welke mensen kom ik in één van de drie gelegenheidsorkesten te zitten? Gaat het lukken om aan het eind van de middag een concertje te geven voor publiek?

Repeteren met verschillende dirigenten

Om 10 uur gingen we van start met de eerste repetities. Een groep jonge accordeonisten begon o.l.v van Petra van Drieënhuizen de eerste repetitie. In een andere ruimte repeteerde een orkest bestaande uit 26 spelers o.l.v. Geleijn van der Ham. Het derde orkest, met 16 zeer ervaren spelers, had de eerste repetitie o.l.v. Theo Bodewits.
De orkesten kregen met alle dirigenten een repetitie van 1 uur. De dirigent die de laatste repetitie van een orkest leidde deed ook de eindpresentatie. Deze opzet was heel inspirerend voor de spelers. Iedere dirigent repeteert immers op zijn eigen manier. De afwisseling was leuk en leerzaam voor iedereen.

Een prachtig concert als afsluiting

In Café Bruis klonk voor een groot publiek vanaf 15.30 uur het resultaat van een dag hard oefenen.
Het werd een zeer afwisselend concert. Alle deelnemers begonnen met 'Hallelujah' van Leonard Cohen. De drie groepen mengde zich tot een harmonisch en dynamisch groot orkest. Daarna lieten de drie orkesten afzonderlijk horen wat ze gerepeteerd hadden.Er werd o.a. geïmproviseerd op een Blues thema, er was een verhaal dat muzikaal werd ingekleurd, er klonk een opzwepend zigeunerachtig stuk, er was een vrij moderne compositie en een swingend slotstuk. Het enthousiasme was erg groot. De inzet, concentratie en sfeer was uitstekend. Het is een dag geworden die omvloog en een dag waar iedereen met zeer veel plezier op terug kan kijken. Voor herhaling vatbaar!