Cursusaanbod
stro2017-0317-IMGP7837.jpg
ik tokkel, wij tokkelen!

Ukelele

Wil je ukelele leren spelen en ben je op zoek naar een gezellige muziekschool in Amersfoort? Je bent van harte welkom bij één van onze professionele ukeleleleraren. Je kunt ukeleleles krijgen in Amersfoort, Leusden of Soest. Beginners kunnen kennismaken door middel van een gratis proefles. Uiteraard hebben we ook plek voor gevorderde ukeleleleerlingen.

Een ukelele (of ukulele) is een klein gitaarachtig snaarinstrument dat vanuit Hawaii de wereld veroverde. Het woord ukelele betekent letterlijk 'springende vlo', waarschijnlijk vanwege de tokkelbewegingen die de speler maakt. Een ukelele heeft over het algemeen vier nylon-snaren. De stemming is verwant aan die van de gitaar; de verhoudingen zijn gelijk aan de hoogste vier snaren van de gitaar, maar de bovenste snaar is een octaaf hoger gestemd. De populairste stemming is tegenwoordig g-c-e-a, ook wel C-stemming. Door het handzame formaat en de eenvoudige stemming is het een makkelijk bespeelbaar instrument.

De voorloper van de ukulele werd door Portugese immigranten uit Madeira op Hawaii geïntroduceerd. Deze 'machete da braça' sloeg aan bij lokale volksmusici die niet over snaarinstrumenten beschikten. Aan het eind van de 19e eeuw was de ukulele het vaste begeleidingsinstrument bij hula-dans. Na een internationale handelstentoonstelling in San Francisco in 1915 werd de ukulele wereldwijd populair. De Hawaii-rage die in de jaren twintig en dertig in Amerika woedde (en wat later ook in Europa) droeg bij aan de opmars van deze 'minigitaar'.

Ukelele cursussen