Cursusaanbod
stro2017-0317-IMGP7837.jpg
ik tokkel, wij tokkelen!

Harp

Wil je harp leren spelen en ben je op zoek naar een gezellige muziekschool in Amersfoort? Je bent van harte welkom bij één van onze professionele harpleraren. Je kunt harples krijgen in Amersfoort, Leusden of Soest. Beginners kunnen kennismaken door middel van een gratis proefles. Uiteraard hebben we ook plek voor gevorderde harpleerlingen.

De harp is een getokkeld snaarinstrument, waarvan de snaren in schuine richting van de klankkast naar de hals van het instrument lopen. De snaren van een harp worden in trilling gebracht door met de vingers aan de snaren te plukken (ook wel tokkelen genoemd). Elke snaar brengt slechts één toon voort: hoe langer (en dikker) de snaar, hoe lager de toon.

Harpen bestaan al een paar duizend jaar. In de prehistorie gebruikten de mensen hun jachtbogen al als muziekinstrumenten, maar die hadden maar één snaar. Door verschillende bogen achter elkaar te zetten konden ze meerdere tonen maken. Later maakten ze boogharpen; bogen met meerdere snaren. De eerste 'echte' harpen zijn al van rond 3500 v.Chr. uit Egypte bekend.

Er zijn drie basisvormen: de boogharp, de hoekharp en de lijstharp. Boogharpen en hoekharpen komen oorspronkelijk uit Afrika en Oost-Azië en worden daar nog steeds veel gebruikt. Lijstharpen komen buiten Europa niet voor.

Harp cursussen