Cursusaanbod
stro2017-0317-IMGP7837.jpg
ik tokkel, wij tokkelen!

Basgitaar

Wil je basgitaar leren spelen en ben je op zoek naar een gezellige muziekschool in Amersfoort? Je bent van harte welkom bij één van onze professionele basgitaarleraren. Je kunt basgitaarles krijgen in Amersfoort, Leusden of Soest. Beginners kunnen kennismaken door middel van een gratis proefles. Uiteraard hebben we ook plek voor gevorderde basgitaarleerlingen.

De basgitaar is een snaarinstrument (doorgaans viersnarig) dat in vele vormen van moderne niet-klassieke muziek wordt gebruikt. De stemming is standaard E – A – D – G; zoals een contrabas en gelijk aan de laagste vier snaren van een gitaar, maar dan een octaaf lager. Meestal wordt een basgitaar uitgevoerd met frets, hoewel fretloze basgitaren ook bestaan.

De meeste basgitaren zijn elektrisch of semi-akoestisch, maar er zijn ook akoestische basgitaren gemaakt. De akoestische basgitaar is zonder versterking niet echt goed toe te passen en wordt meestal gebruikt in akoestische ensembles zoals mariachi-orkesten (daar wordt meestal gebruik gemaakt van een gitarron (mexicano), een zeer grote zessnarige akoestische basgitaar met een zeer grote klankkast). De klank lijkt wel meer op die van een pizzicato bespeelde contrabas.

De basgitaar werd ontwikkeld in de jaren dertig. In eerste instantie was het idee om een bas te ontwerpen die makkelijk mee te nemen was. Tot die tijd was het belangrijkste basinstrument de contrabas. Deze was echter onhandig om mee te nemen. De eerste elektrische basgitaar werd in 1936 gebouwd door Audiovox Manufacturing Company uit Seattle en was geen succes. Leo Fender ontwikkelde daarom de basgitaar; een kruising tussen de contrabas en de elektrische gitaar.

Basgitaar cursussen