Cursusaanbod
stro2017-0317-IMGP7837.jpg
ik tokkel, wij tokkelen!

Gitaar

Wil je gitaar leren spelen en ben je op zoek naar een gezellige muziekschool in Amersfoort? Je bent van harte welkom bij één van onze professionele gitaarleraren. Je kunt gitaarles krijgen in Amersfoort, Leusden of Soest. Beginners kunnen kennismaken door middel van een gratis proefles. Uiteraard hebben we ook plek voor gevorderde gitaarleerlingen.

De gitaar is een getokkeld snaarinstrument met een platte achterkant en een getailleerde rompvorm. Het instrument is waarschijnlijk door de Arabieren naar Spanje gebracht en was tegen het einde van de 14e eeuw in geheel Europa ingevoerd. Dit instrument was een ‘viersnarige’ gitaar. De eerste gitaren waren erg klein en bespannen met vier paar dubbele snaren. Gedurende de Renaissance (16e eeuw) had de gitaar nooit dezelfde status als de luit. Het werd niet als een serieus instrument gezien. De gitaar was een volksinstrument en de luit werd bespeeld aan de hoven.

Langzamerhand won de gitaar aan populariteit, mede omdat het makkelijker te bespelen was dan de luit. Tijdens de barokperiode(17e eeuw) werd een vijfde snaar aan de gitaar toegevoegd en kwam er meer muziek beschikbaar voor het instrument. Vanaf die tijd werd ze de Spaanse gitaar genoemd. Aan het eind van de barokperiode werden twee belangrijke veranderingen bij de gitaar aangebracht:
- de dubbele snaren werden veranderd in enkele snaren
- in plaats van 5 dubbele snaren kreeg de gitaar 6 enkele snaren

Aan het begin van de 19e eeuw was de Spaanse gitaar een geliefd instrument geworden in Europa; de high-society beschouwde het als een noodzakelijke volmaaktheid om het instrument te bespelen. Er waren veel uitvoerend gitaristen en en er werd veel muziek voor gitaar geschreven. De tijd van de gitaarvirtuozen brak aan.

Gitaar cursussen