Cursusaanbod
Intouchables_foto Rombout Stegink.JPG
wij spelen met toetsen

Accordeon

Wil je accordeon leren spelen en ben je op zoek naar een gezellige muziekschool in Amersfoort? Je bent van harte welkom bij één van onze professionele accordeonleraren. Je kunt accordeonles krijgen in Amersfoort, Leusden of Soest. Beginners kunnen kennismaken door middel van een gratis proefles. Uiteraard hebben we ook plek voor gevorderde accordeonleerlingen.

Een accordeon is een muziekinstrument dat vanwege de manier van geluidvoortbrenging tot de aerofonen wordt gerekend. Op basis van de bespeling is het een toetsinstrument. Het instrument wordt accordeon genoemd vanwege de constructie van het mechaniek van de linkerhand. Door een matrix van stangen en knoppen wordt, wat de akkoordbassen betreft, een drietal tonen tegelijk geproduceerd, een akkoord. De bespeler van het instrument wordt accordeonist genoemd.

Het accordeon werkt volgens hetzelfde principe als de mondharmonica. De lucht wordt hier echter aangevoerd door een balg. In de kast zitten de doorslaande tongen die het geluid voortbrengen. Wanneer een toets of knop wordt ingedrukt, stroomt de lucht langs een of meer tongen, waarbij deze gaan trillen en het geluid ontstaat.

Er zijn meer instrumenten die gebaseerd zijn op het gebruik van doorslaande tongen, zoals de trekharmonica of trekzak, de melodeon, de concertina en de bandoneon. Het accordeon is echter niet wisseltonig; bij trekken en duwen wordt dezelfde toon geproduceerd. Het instrument wordt ook weleens buikorgel genoemd.

Accordeons zijn er in vele formaten. De grootte van het instrument wordt onder andere uitgedrukt in het aantal standaardbassen. De gebruikelijkste aantallen zijn 32, 40, 48, 60, 72, 80, 96 en 120 bassen.

De accordeon is een veel gebruikt instrument in de volksmuziek.

Accordeon cursussen