Cursusaanbod
SidK - schilderen en andere technieken 2016 (c) HK (3) Banner.jpg
Wij maken kunst

Textielkunst

ALLES WAT JE MOET WETEN OVER TEXTIELKUNST IN AMERSFOORT

Wil je aan de slag met textiel en ben je op zoek naar een gezellig kunstencentrum in Amersfoort? Je bent van harte welkom bij één van onze professionele beeldende docenten. De lessen vinden plaats in het Eemhuis, in het centrum van Amersfoort. Beginners kunnen kennismaken door middel van een gratis proefles of meedoen met de Proefweek aan het begin van het seizoen. Uiteraard hebben we ook plek voor gevorderde beeldende cursisten.

Vraag een gratis proefles aan

GA NAAR HET CURSUSAANBOD Textiel

TEXTIELKUNST VOOR BEGINNERS

Heb jij nog geen ervaring met textielkunst? Doe dan op deze pagina inspiratie op. Bekijk bijvoorbeeld de video van viltkunstenares Claudy Jongstra of ontdek andere textielkunstenaars. Hopelijk helpt deze pagina je met het maken van een goede start en veel plezier te hebben tijdens je eerste lessen.

Textielkunst is een vorm van beeldende kunst waarbij je ambacht én kunst combineert. Met verschillende textiele materialen creëer je mooie kunstwerken. Je kunt denken aan alle vormen van handwerken en de ambachtelijke technieken die daarbij horen: naaien, weven, breien, borduren of vilten. Wist je dat Nederland vele beroemde textielkunstenaars kent en er zelfs een textiel biënnale bestaat?

Waarom zou je aan de slag willen met textielkunst?
● textiel is veelzijdig en verveelt nooit;
● er zijn vele technieken en materialen; is er altijd een vorm die bij jou past;
● hands & crafts zijn hipper dan ooit en dat geldt zeker voor textiel;
● je wilt je handwerkniveau naar een hoger plan tillen;
● werken met textiel is creatief, gezellig en ontspannend;
● je kunt je kunstwerk een mooie plek in je huis geven;
● je kunt zowel twee- als driedimensionaal werken;
● door de vele toepassingen van textiel ben je nooit volleerd;
● je maakt iets dat tastbaar en blijvend is; voor jezelf of om cadeau te geven.

Je leert de verschillende soorten en eigenschappen van textiel kennen en wat je ermee kunt doen om tot mooie, persoonlijke werkstukken te komen. Je gaat aan de slag met vilten, weven, breien en (naaimachine) borduren. De docent leert je door veel te experimenteren met verschillende materialen.

Vilten

Vilten is waarschijnlijk de oudste manier van textielbewerking. Je gebruikt een combinatie van water, zeep en beweging. Door te rollen en te wrijven zorg je ervoor dat wol verandert in vilt: vervilt. De beweging is van grote invloed op de overgang van de kleuren, de grootte (wol krimpt) en de soepelheid van het vilt. Het resultaat is altijd verrassend en kun je van tevoren niet bepalen

Weven

Weven is, net als vilten, een zeer oude techniek. Met een weefgetouw kun je horizontale en verticale draden vervlechten tot het mooiste textiel. Je maakt creatief gebruik van materiaal als wol, vlas, katoen en zijde.

Borduren

Denk je bij borduren aan handwerkjes van vroeger? Dan heb je het mis: borduren is tegenwoordig helemaal in! Met behulp van speciale borduurnaaimachines kun je heel gemakkelijk de mooiste dingen maken. Maar ook met een gewone naaimachine is het mogelijk motieven of teksten te borduren. Leer tekenen met een naaimachine!

Breien

Breien is ontspanning en creativiteit ineen. Vergeet truien, sjaals en sokken: leer te experimenteren met creatieve breisels, combineer het met andere materialen en textielvormen en maak je eigen, persoonlijke kunstwerk.

Naaien

Zelf naaien is tegenwoordig weer helemaal hip en trendy. Er komen dan ook steeds meer mooie stoffen op de markt. Maar wat doe je met al die lapjes stof? Maak er, in combinatie met andere textielvormen, een mooi kunstwerk van!

De cursusprijs is inclusief basismateriaal. De docent kan je adviseren over eventueel aan te schaffen aanvullende materialen. Textielmaterialen zijn in Amersfoort o.a. te koop bij handwerkwinkel Mur, wolwinkel Elitt, Jan Sikkes en bij stoffen- en fourniturenhandel Schwitzner.
Heb je een lager inkomen? Ook daarvoor hebben wij een oplossing.


TEXTIEL VOOR KINDEREN

Voor kinderen zijn er tal van beeldende cursussen, waarbij ook gewerkt wordt met textiel. De jongste kinderen kunnen starten met Ik ben een kunstenaar (4 - 7 jaar), iets oudere kinderen kunnen zich aanmelden voor de Modeclub (6 - 12 jaar), waar kinderen met textiel mooie creaties maken. Kunstbrouwerij biedt tijdens vakanties regelmatig creatieve workshops aan, b.v. scrunchies maken. Scholen in de Kunst werkt ook samen met het textielatelier van Kringloop Amersfoort.


TEXTIEL VOOR GEVORDERDEN

Ben je al jaren bezig met textiel, maar je bent nu op zoek naar les in Amersfoort? Ook dan ben je bij ons aan het juiste adres. Onze docenten zijn zelf ook beeldend kunstenaar en kunnen je nieuwe technieken aanleren.
Het textielatelier is dé plek om met verschillende textiele materialen te experimenteren en je persoonlijke ideeën en stijl te ontdekken. Denk aan ruimtelijke objecten, maar ook sieraden, tassen, hoeden en wandversieringen van textiel. Voor het atelier moet je basiskennis onder de knie hebben. Je werkt grotendeels zelfstandig. De docent geeft je opdrachten om aan een thema of techniek te werken en komt regelmatig langs om je werk te bespreken, feedback en tips te geven. De docent kan je ook helpen met specifieke vragen en inspiratie bieden om daarna weer zelfstandig aan het werk te gaan. Het textielatelier is een inspirerende werkplek voor de gevorderde textielcursist!

Scholen in de Kunst organiseert regelmatig extra workshops en masterclasses. Onder leiding van (beroemde) specialisten en masters binnen kun vakgebied kun je nog meer verdiepen. Denk aan bijvoorbeeld verfijnde manieren van stoffen bewerken met garen, plooien, smokken en vilten.

Heb je vragen over beeldende lessen, aarzel dan niet om contact met ons op te nemen. Als jouw vraag vaker wordt gesteld, dan heb je een goede kans dat je antwoord te vinden is in onze FAQ-sectie.

Direct naar:

Alles wat je moet weten over onze cursussen Textielkunst
Veel gestelde vragen over textielkunst

Gecertificeerde organisatie
     

Textielkunst cursussen