stro2017-0218-IMGK9026.jpg

Productieklas Holland Opera, 8 - 12 jaar

Ben jij tussen de 8 en 12 jaar oud? Wil jij ook op de planken staan met professionele acteurs en musici? Als je meedoet met de productieklas Holland Opera, dan kan dat! Ieder jaar maakt Holland Opera een kerstproductie voor de jeugd, die twee weken lang wordt gespeeld in de Veerensmederij op de Wagenwerkplaats in Amersfoort, de thuisbasis van Holland Opera. Vorig jaar werd de familievoorstelling Meermeisje uitgevoerd.


Dit jaar zoeken we zangtalenten 

Komende kerstvakantie staat de productie Zwanenmeer op het programma. Daarvoor zoekt Holland Opera naar kinderen die goed kunnen zingen. Onder begeleiding van een docent  van Scholen in de Kunst werk je 14 weken lang naar deze voorstelling toe. De docent werkt intensief samen met de regisseur en choreograaf van Holland Opera. Uiteindelijk speel je twee weken lang samen met acteurs, zangers en musici van Holland Opera in de voorstelling. Een ervaring om nooit te vergeten!


Voorwaarden & aandachtspunten

Om deel te nemen aan de productieklas moet je auditie doen. Deze auditie is gepland op 29 september om 10:30 uur . Er is een aantal voorwaarden en aandachtspunten: 

• Je bent tussen de 8 en 12 jaar oud.

• Houd er rekening mee dat we meer van je vragen, dan in een reguliere cursus. Extra repetities in het theater van Holland Opera maken deel uit van de cursus, evenals deelname aan 5 of 6 speeldagen tijdens de kerstvakantie.

• Er zijn meestal 2 voorstellingen op 1 dag (begin en eind van de middag), ook op 1e en 2e kerstdag zijn er voorstellingen.

• Er zijn 2 casts; elke cast speelt 5 of 6 speeldagen, in de kerstvakantie.


Kosten & aanmelden

De cursusprijs is € 50,-. Als je later instroomt, wordt de cursusprijs aangepast. Iedere speler krijgt 2 vrijkaarten voor de voorstelling. Je kunt je aanmelden voor de auditie via cursistenadministratie@scholenindekunst.nl.

Aanbod > Productieklas Holland Opera, 8 - 12 jaar

Docenten voor deze cursus

Reinier Bavinck

Reinier Bavinck

‘De verbindende kracht van muziek is zoiets moois’

Achtergrond
• Reinier studeerde orkest- en koordirectie en volgde aanvullende opleidingen en cursussen theater en zang.
• Hij was eindverantwoordelijk voor vele muziektheaterproducties. De mengvorm van disciplines spreekt hem in het bijzonder aan. Als artistiek leider van Muziektheatergroep Totaal maakt hij innovatieve musicalproducties. 
• Sinds 1999 is hij als koor- en muziektheaterdocent verbonden aan Scholen in de Kunst. Ook geeft hij vanuit Scholen in de Kunst les op basisscholen en leidt hij veel workshops o.a. voor de Kunstbrouwerij.
• Reinier schreef het boek Zingen als Vanzelf (uitgeverij Harmonia/De Haske) met 40 oefeningen om een koorrepetitie origineel en effectief te beginnen. Een vervolg hierop is in de maak. 

Als docent
‘Met mijn positieve energie wil ik iedereen meenemen en ook individueel stimuleren. Bij jongeren bijvoorbeeld werkt dat goed, ze zijn vanuit school gewend aan het geven en krijgen van positieve feedback. Iedereen vindt het spannend, maar voelt zich uiteindelijk veilig. Zo is lesgeven aan koren voor mij meer dan repertoire instuderen. In het begin gaat het vooral om het creëren van een vertrouwde omgeving. We lachen veel en het is gezellig, maar er worden wel stappen gezet. Langzaam werk ik toe naar werkvormen waarbij ook individuele zangers aan bod komen. We zingen tweestemmige fragmenten; we zingen in groepen voor elkaar; langzaam dunnen we het uit tot een duet. Zo krijgt iedereen grip op het eigen instrument en leert de cursist ook luisteren naar anderen.’ 

Maatwerk
‘Het begin van de les - de warming up, gaat bij mij verder dan stemgymnastiek: ik wil mensen daarmee helpen om na werk of school het hoofd leeg te maken en echt even in een andere wereld te komen. Daar gaat ook het boek over dat ik schreef. Zo’n les, of ook een hele productie van begin tot eind helemaal bedenken, dat is wat ik het liefste doe. Voor al mijn groepen schrijf ik zelf tekst en muziek, en arrangeer ik alles wat los en vast zit. Niks leuker dan met een helikopterblik zoeken wat een groep nodig heeft. Uitzoeken op welke manier ik materiaal inzet, rekening houdend met bezetting, mogelijkheden en groepsdynamiek.’  

Panorama Mesdag
‘Wat ik mensen wil meegeven is de ervaring waar ik zelf nooit op uitgekeken raak. Neem een schilderij als Panorama Mesdag. Een klein stukje bekijken is prachtig, maar er middenin staan, het geheel ervaren, is het zoveel rijker. Als zanger ervaren dat je een radartje bent in het geheel van het kunstwerk. Om dat te bereiken laat ik een traditionele kooropstelling in eerste instantie los: ik trek de stemgroepen uit elkaar; we lopen; doen theatrale oefeningen; we zingen in een cirkel en geven de toon aan elkaar door, of maken elkaars zinnen zingend af. Dat is eerst verwarrend en misschien eng, maar zo gaan de oren open, zo communiceer je met elkaar en wordt het panorama ineens duidelijk. Pas later gaan we naar een gebruikelijke opstelling. Dan gaat het ook om communiceren met publiek; hoe kom je op; hoe neem je applaus in ontvangst?’ 

Geluksmomentjes…
‘Ook na 25 jaar ervaring word ik nog steeds geraakt door de verbindende kracht van het samen zingen. Ik sta altijd weer perplex: zo’n jongerenkoor, het verschil in lengte en leeftijd is gigantisch. Dan gaan ze zingen; iedereen doet mee en het werkt! Ook bij volwassenen: mensen met allerlei achtergronden, leeftijden en opleidingsniveaus gaan samen zingen en na paar weken is het dikke mik. Daar kunnen we als maatschappij zo veel meer mee; de verbindende kracht van muziek is zoiets moois! Als ik dat ervaar en als er door de energie die ik erin stop een vuurtje ontbrandt, dan lopen ze na afloop vaak zingend de gang over. Iedereen gelukkig naar huis – dus ik ook.’

Links