Cursusaanbod
Marjon Hoftijzer 3

Masterclass Textiel

Opnieuw kunnen de liefhebbers van textielkunst hun hart ophalen met een masterclass textiel, dit keer in het teken van het werken met encaustic. Encaustic is een vorm van schilderen met bijenwas, in deze masterclass van Marjon Hoftijzer gebeurt dat in combinatie met textiel. En dat levert bijzondere werken op.


Over Marjon Hoftijzer

Marjon Hoftijzer-Boer werkt als kunstenares veelvuldig met textiel. Naast aktes textiel en kunstgeschiedenis, volgde ze in de loop der jaren diverse workshops, kadertrainingen en masterclasses  bij nationale en internationale kunstenaars. Van 2002 tot 2014 is Hoftijzer lid van het textielkunstenaarscollectief TeXui en ook enkele jaren lid van het Duits – Nederlandse textielkunstenaarscollectief Meer-Art.
De inspiratie voor haar werk vindt ze in de natuur en in de dagelijkse omgeving thuis. Haar werk heeft over het algemeen een boodschap. Dat kan persoonlijk zijn, maar ook betrekking hebben op maatschappij en wereld. Fotograferen, tekenen en schilderen staan meestal aan de basis van Hoftijzers ontwerpen. Het is vaak een zoektocht naar eenvoud. Door een complexe vorm te abstraheren en opnieuw te tekenen komt ze daar op uit. Het werken met transparante lagen en laagjes komt veel in haar werk voor.

De laatste jaren heeft Hoftijzer voornamelijk werken gemaakt, die uitsluitend uit verschillende transparante lagen bestaan. Het licht dat door transparant werk valt is en blijft  een bron van inspiratie. Op dit moment doet ze onderzoek hoe ze gefused transparant glas kan combineren met transparant textiel. Het lijkt tegenstrijdig, het harde van glas en het zachte van textiel. De overeenkomst zit in het licht dat door beiden heen valt.

Bekijk de website van Marjon Hoftijzer voor extra achtergrondinformatie en een indruk van haar werk.

Over de Masterclass encaustic

Werken met encaustic staat momenteel volop in de belangstelling. In wezen is het een oude techniek van werken met bijenwas, maar nu op een moderne wijze toegepast. In deze masterclass leer je de basistechnieken van encaustic. Er zijn diverse mogelijkheden voor de ondergrond. Daar overheen werk je met diverse lagen bijenwas om mooie effecten te krijgen. Door aan elke laag textiele materialen toe te voegen bouw je een interessant beeld op. Zo kun je een thema uitwerken of abstracte paneeltjes maken.
Stoffen, draden, borduursels, angelina vezels en -film, uitgeprinte tekeningen, teksten of foto’s, van alles kan in was ingesloten worden. Als het weer het toelaat, doen we buiten ook de spectaculaire proef met een brandende laag schellak. 

NB De materiaalkosten a € 14.- per persoon zijn bij de prijs inbegrepen. Overig materiaal moet je zelf aanschaffen en voorbereiden. 

Doelgroep: 18+