Cursusaanbod
Joost Kroon

Masterclass Drum & Bas

De drummer en de bassist vormen samen de ritmesectie in een band en leggen het fundament onder alle liedjes. Samen bepalen zij de groove van een nummer en die wordt alleen maar beter als zij goed op elkaar zijn ingespeeld. Daarom bieden we speciaal een masterclass Drum & Bas aan, voor bassisten en drummers.

Over Bas Nuiver

Bas Nuiver, bassist, componist en producer, staat net zo graag op het podium als in een studio. Als hij maar bezig kan zijn met het creëren van vette basslines. Hij wisselt spelen en producen graag af en heeft gewerkt met artiesten als Wulf, Alain Clark, Miss Montreal en Lisa Lois. Nuiver probeert altijd zijn eigen stijl subtiel te mengen met die van de artiest. De rol van supporter past meer bij hem dan die van een solist.Bekijk de website van Bas Nuiver om meer over hem te lezen!

Over Joost kroon

Slagwerker en drummer Joost Kroon maakt zijn debuut in het professionele circuit al als 11-jarige, als slagwerker bij het Rotterdams Volkstheater. Daar speelde hij drie seizoenen. In 2003 studeerde hij cum laude af aan het Rotterdams Conservatorioum. In datzelfde jaar speelde Kroon al bij New Cool Collective. Kroon speelde onder meer met Kane, Candy Dulfer, Trijntje Oosterhuis, Matt Simons en Ladies Of Soul. In de studio werkt hij met producers als Gordon Groothedde, Tjeerd Oosterhuis, Holger Schwedt, JB Meijers, Ken Stringfellow, Rob van Donselaar en Sven Figee. Hij is als docent verbonden aan de conservatoria van Amsterdam en Haarlem.
Bekijk een drumsolo van Joost Kroon bij New Cool Collective!

Over de masterclass

Wat kun je verwachten in de masterclass Drum & Bas? Uiteraard ligt de focus op samenspel en de samenwerking tussen de drummer en de bassist en hoe je dat als ritmesectie van een band vorm geeft. Je ontdekt waar jouw natuurlijke puls ligt in een gegeven tempo: aan het begin van de tel, precies op de tel of achter in de tel? 
We gaan ook aan de slag met tempovastheid: hoe onthoud je een tempo, wat is een groove en met welke opvatting speel je die en welke hulpmiddelen kun je gebruiken voor je timing in de grid. Wat is de onderverdeling in een maat of twee maten patroon, waar zit de ruimte en wat doen nootlengtes precies en wat gebeurt er als je daar mee gaat spelen? Samenspelen is vooral luisteren naar elkaar en elkaar opzoeken om tot een overtuigende basisgroove te komen, die de hele band ondersteunt en het fundament vormt van het lied dat je speelt.

We nemen een aantal liedjes als voorbeeld met bekende basispatronen in de ritmesectie van popmuziek en jij gaat dat samen spelen met een van de andere deelnemers van de masterclass. De docenten die de masterclass geven helpen jullie op weg en geven tips om jullie samenspel ter plekke te verbeteren. Een aantal liedjes krijg je voorafgaand aan de masterclass van je docent, zodat je je alvast kunt voorbereiden.

Doelgroep: alle leeftijden

Wat neem je mee?

Bassisten nemen hun eigen basgitaar mee, er staan al twee basversterkers.
Drummers nemen hun eigen stokken mee, er staan meerdere drumstellen voor jullie opgesteld. Ben je een linkshandige drummer? Geef dat dan van te voren aan bij je docent.