Cursusaanbod
Flyer Herdenkingsconcert 4 Mei.Png

Herdenkingsconcert

Ieder jaar organiseert de gemeente Amersfoort in samenwerking met Platform Amateurkunst | Scholen in de Kunst een herdenkingsconcert op 4 mei, in aanwezigheid van burgemeester Lucas Bolsius,  aansluitend op de stille tocht vanaf Kamp Amersfoort. Het herdenkingsconcert wordt uitgevoerd door een Amersfoortse amateurkunstvereniging.

Herinneren, herdenken, hoop en troost zijn de thema’s van een bijzonder herdenkingsconcert van Vocaal Ensemble Amer Consort onder leiding van Leenke de Lege. In aanwezigheid van burgemeester Lucas Bolsius verzorgt dit koor het herdenkingsconcert op woensdag 4 mei in de St. Franciscus Xaveriuskerk in Amersfoort. 

De situatie  in Oekraïne heeft op harde wijze duidelijk gemaakt dat oorlog in Europa niet louter tot het verleden behoort. De gedachten gaan uit naar alle onschuldige mensen die op dit moment slachtoffer zijn van het gewelddadige conflict. Een situatie die het belang van de herdenking van oorlogsslachtoffers en het uitdragen van vrijheid, democratie en rechtsstaat versterkt.

Het Amer Consort, onder leiding van Leenke de Lege, is een ambitieus kamerkoor bestaande uit 18 ervaren amateurkoorzangers. Op het programma staan delen uit de ‘Music for the funeral of Queen Mary’ van Purcell (1669 – 1695) en liederen van het eind van de 19e tot het eind van de 20e eeuw, in het Engels, Latijn, Kerkslavisch, Hebreeuws en Jiddisj. De liederen worden afgewisseld met gedichten en overdenkingen.

De muziek ademt verdriet uit maar er is ook hoop en troost in voelbaar, zoals bij het liefdevolle ‘Agnus Dei’ van Kastalski en ‘Never weather-beaten sail’ van Parry. Herinneren en herdenken komt heel duidelijk naar voren in het aangrijpende ‘For the fallen’ van Douglas Guest: ‘We herdenken hen die niet zo oud zullen worden als wij, en we zullen hen herinneren bij het ondergaan van de zon en in de morgen.’ De aangrijpende, ‘recht-uit-het-hart’- melodieën van de Joodse muziek verklanken behalve een enorme pijn ook een gepassioneerd verlangen naar een betere wereld.

PROGRAMMA 4 MEI

Op het programma staan o.a. de volgende werken:

Uit: 'Music for the funeral of Queen Mary’ van H. Purcell (1659 - 1695)
- In the midst of life
- Man that is born of a woman
- Thou knowest Lord

- Pater Noster (A. de Klerk, 1917-1998)
- Agnus Dei (A. Kastalski, 1856 - 1926)
- Blagoslovi, dusje moja, Gospoda (K. Stetsenko, 1882-1922)

Van H. Parry (1848-1918)
- Crossing the bar
- I know my soul hath power (Uit 'Songs of Farewell')
- Never weather beaten sail (Uit 'Songs of Farewell')

- For the Fallen (D. Guest, 1916-1996)

- Unter dayne vayse shtern (A. Brudno, c. 1888 - c. 1943)
- Eli, Eli (D. Zehavi, 1910-1977)
- Enosj (L. Levandovski, 1821-1894)
- La rosa enflorece (P. Ben-Haim, 1897-1984)