Cursusaanbod
Capella Amersfoort, Foto Ditta Van Gent

Concert Magnificats, Capella Amersfoort en Faelix Baroque Ensemble

Capella Amersfoort voert i.s.m. Faelix Baroque Ensemble vier Magnificats uit van Bach, Zelenka, Vivaldi en, de onbekendere, Durante. De lofzang van Maria is het centrale thema van het Magnificat.

De Bach Cantate: “Meine Seel erhebt den Herren”( BWV 10) is een typische koraalcantate waarbij de Lutherse koraalmelodie duidelijk te horen is in het openingsdeel. Bach illustreert de dialoog tussen Maria en Elisabeth. De tekst van de delen die volgen is een parafrase op de Latijnse tekst van het Magnificat.
Bach’s Roomse collega uit Dresden, Jan Dismas Zelenka schreef ook twee versies van het Magnificat. Zijn Magnificat in C is gecomponeerd rondom de gregoriaanse melodie van de lofzang van Maria. De stijl van Zelenka is beduidend anders dan die van Bach. We horen bij Zelenka de invloed van zijn docent Antonio Lotti en van Vivaldi.
Vivaldi's Magnificat heeft iets tragisch, onschuldigs, mystieks en hoopvols: woorden die parallel lopen bij de iconografie van Maria in de Italiaanse barok.
Het laatste en onbekendste Magnificat is van Francesco Durante, een Napolitaanse conservatoriumdirecteur. Durante was tijdgenoot van Bach en koploper in de Napolitaanse operastijl. Zijn muziek klinkt pragmatisch en divers. In zijn Magnificat klinkt ook weer de Gregoriaanse melodie van de lofzang van Maria en is er veel te beleven voor koorzangers. Wellicht is dit Magnificat de vrolijkste van alle vier.

Twee concerten: 17.00 en 20.00 uur.

Capella Amersfoort staat onder leiding van Anthony Scheffer.

(foto: Ditta van Gent)