Cursusaanbod
Lichting2020 Opnames C Annavankooij HUMAN 11

Lichting 2020

(Foto: © Anna van Kooij)

Hoe is het om als acteur of performer afgestudeerd te zijn in het coronajaar 2020? In Lichting2020 stellen dertien jonge, bevlogen talenten van de theateropleidingen van Amsterdam, Utrecht, Arnhem en Maastricht zich voor. Ondersteund door ervaren acteurs voeren de talenten in teams een aantal bekende filmscènes uit in het theater. 

Door corona hebben de jonge spelers nog amper kans gehad zich op de podia te laten zien. Stilzitten doen ze niet, allemaal tonen ze energie en veerkracht. Met één doel: het toneel en de filmwereld bestormen met hun acteertalent. Door het spelen van de scènes die ze een aantal keer met coaches Nasrdin Dchar, Malou Gorter en Mandela Wee konden repeteren, krijgen zij nu een kans zich te presenteren. Presentatrice Sosha Duysker ontvangt de talenten en vormt de verbindende factor.

Tussen de scènes door leren we de acteurs en performers beter kennen. Wat zijn hun dromen, plannen en verwachtingen? Maar ook: waar zijn ze onzeker over en welke impact heeft corona op hen gehad in het eerste jaar na hun opleiding? Corona heeft hun start in de theaters belemmerd, maar nu tonen zij zich op het nationale podium.

Meer weten over het programma? Ga naar de website van Human.

Van theater naar televisie

Met het initiatief NPO Cultuur biedt de Nederlandse Publieke Omroep een alternatief podium aan de cultuursector en artiesten die geraakt worden door de coronamaatregelen. De NPO heeft zenders en andere platforms opengesteld voor extra cultuuraanbod. De programma’s van NPO Cultuur zijn in de eerste helft van 2021 te zien via lineaire tv- zenders en radiozenders van de NPO, maar ook 24 uur per dag via het voor iedereen beschikbare themakanaal NPO 2 extra en on demand via de platforms NPO Luister en NPO Start. Meer informatie is te vinden op npocultuur.nl.

Lichting2020 is gemaakt vanuit de extra cultuurmiddelen die het Ministerie van OCW voor NPO-cultuurprogrammering beschikbaar heeft gesteld.