Cursusaanbod
relatie beeldende kunst en reclame.jpg

Lezing: Beeldende kunst & reclame

Reclametekenaars zijn vaklieden die de kunst van het verleiden verstaan en met hun tekenwerk vaak een groot effect bij publiek bereiken. Terwijl een kunstenaar maar moet afwachten of iemand zijn of haar werk zal waarderen. Terwijl beiden het vak tekenen als uitgangspunt hebben...

Kunstenaars leren zich bekwamen in het vak tekenen. Eenmaal gevestigd, ontworstelen velen zich aan de dwingelandij van de lijn om alleen nog losjes te schetsen. En dan maar afwachten of iemand het resultaat aan de muur hangt.

Reclametekenaars zijn veel meer beperkt in hun vrijheid. De klant verlangt sprekende beeldtaal die aansluit bij zijn imago en die opvalt. Consumenten moeten houden van het product en zich willen identificeren met het merk. Goede reclame weet vaak feilloos een prettig gevoel bij consumenten op te roepen, door te appelleren aan behoeftebevrediging.

Die psychologische component van het reclamevak inspireert vaak weer kunstenaars. Sommige kunstenaars kopiëren letterlijk het werk van adverteerders en blazen het op tot grote kunst. Zo vloeien beeldende kunst en reclame soms naadloos in elkaar over.

Over de lezingenreeks

In het seizoen 2019 - 2020 hebben Scholen in de Kunst en Volksuniversiteit Amersfoort de handen ineengeslagen om een nieuwe reeks kunsthistorische lezingen aan te bieden. De lezingen kunst- en cultuurbeschouwing worden verzorgd door Benno Spijker en Diana Kostman. Een lezing bijwonen kost € 12,50. Maar vind je alle onderwerpen interessant, koop dan voor € 80,- een passepartout.
De onderwerpen en data op een rij:

Woensdag 9 oktober 2019,  Statussymbolen, door Benno Spijker
Woensdag 13 november 2019,  Klassieke mythen in de Renaissance en Barok, door Diana Kostman
Woensdag 11 december 2019,  Ter lering en vermaak, genrekunst uit de Gouden Eeuw, door Diana Kostman
Woensdag 22 januari 2020,  Symbolisme en erotiek, door Benno Spijker
Woensdag 12 februari 2020,  Relatie beeldende kunst en reclame, door Benno Spijker
Woensdag 11 maart 2020,  Bijbelse taferelen bij de Hollandse meesters van de Gouden Eeuw, door Diana Kostman
Woensdag 15 april 2020,  Spreekwoorden en gezegden van Pieter Bruegel, door Diana Kostman
Woensdag 20 mei 2020,  Kitsch, camp, pulp en massacultuur, door Benno Spijker

 

Over Diana Kostman
Diana Kostman studeerde in 2004 af in Kunstgeschiedenis en Algemene Cultuurwetenschappen aan de Universiteit van Amsterdam. Zij is gespecialiseerd in moderne kunst en schreef haar doctoraalscriptie over de Amerikaanse Pop Art. Haar interesse en deskundigheid omvatten echter de gehele kunstgeschiedenis. Sinds 2006 geeft zij met veel enthousiasme en vakkundigheid kunsthistorische cursussen over diverse onderwerpen. Zij schrijft ook teksten voor kunstenaars, is lid van de kunstcommissie van Blaricum en bestuurslid van het Kunstenaarsverbond AKKV.

Over Benno Spijker
Benno Spijker is in 1992 in Utrecht afgestudeerd als kunsthistoricus. Hij werkte als non-fictierecensent voor HP/De Tijd en De Volkskrant, als kunstredacteur voor het AD en publiceerde in verschillende kunsttijdschriften. Hij doceerde o.m. 'Kunst-, cultuur- en mediageschiedenis' aan de Universiteit Utrecht, Hogeschool Windesheim en ROC Aventus. Voor de HOVO stelde Benno de cursussen Architectuur in Amersfoort, Culturele erfenis der Middeleeuwen, Europese kunst en Kunstenaarsfilms samen. Daarnaast geeft hij regelmatig lezingen over kunst en cultuur.
Benno staat bekend om zijn onderhoudende, kritische, laagdrempelige presentaties, waarbij steeds verhelderende verbanden worden gelegd en een verrassende logica wordt toegevoegd aan bekende feiten.