Cursusaanbod
statussymbolen_uitsnede.jpg

Lezing: Statussymbolen

DEZE LEZING IS UITVERKOCHT!

Mensen hebben zich altijd graag onderscheiden met statussymbolen. Kunsthistoricus Benno Spijker neemt je in deze lezing mee langs statussymbolen uit verschillende tijden en culturen.

Klassen, rangen en standen hebben zich altijd onderscheiden met statussymbolen. De eerste tweetandige vork bijvoorbeeld, was lange tijd zo'n statussymbool. Iets uit Italië. Totdat Erasmus het gebruik ervan iedereen aanbeval. Maar de Franse koning Lodewijk XIV wenste zich niet te verlagen tot het gebruik van bestek tijdens het nuttigen van de maaltijd. Er mocht niets staan tussen het voedsel en de mond die, met Gods zegen, alle Fransen vertegenwoordigde. De koning at daarom in het openbaar en met zijn vingers.

Gewone gebruiksvoorwerpen groeiden wel vaker uit tot statussymbolen. Daarnaast is er de rijke geschiedenis van unieke creaties die uitsluitend bedoeld waren om mee te pronken. Vandaag de dag steekt men rustig een maandsalaris in een paar sportschoentjes, waarvan er duizenden gemaakt zijn. In China.

Over de lezingenreeks

In het seizoen 2019 - 2020 hebben Scholen in de Kunst en Volksuniversiteit Amersfoort de handen ineengeslagen om een nieuwe reeks kunsthistorische lezingen aan te bieden. De lezingen kunst- en cultuurbeschouwing worden verzorgd door Benno Spijker en Diana Kostman. Een lezing bijwonen kost € 12,50. Maar vind je alle onderwerpen interessant, koop dan voor € 80,- een passepartout.
De onderwerpen en data op een rij:

Woensdag 9 oktober 2019,  Statussymbolen, door Benno Spijker
Woensdag 13 november 2019,  Klassieke mythen in de Renaissance en Barok, door Diana Kostman
Woensdag 11 december 2019,  Ter lering en vermaak, genrekunst uit de Gouden Eeuw, door Diana Kostman
Woensdag 22 januari 2020,  Symbolisme en erotiek, door Benno Spijker
Woensdag 12 februari 2020,  Relatie beeldende kunst en reclame, door Benno Spijker
Woensdag 11 maart 2020,  Bijbelse taferelen bij de Hollandse meesters van de Gouden Eeuw, door Diana Kostman
Woensdag 15 april 2020,  Spreekwoorden en gezegden van Pieter Bruegel, door Diana Kostman
Woensdag 20 mei 2020,  Kitsch, camp, pulp en massacultuur, door Benno Spijker

 

Over Diana Kostman
Diana Kostman studeerde in 2004 af in Kunstgeschiedenis en Algemene Cultuurwetenschappen aan de Universiteit van Amsterdam. Zij is gespecialiseerd in moderne kunst en schreef haar doctoraalscriptie over de Amerikaanse Pop Art. Haar interesse en deskundigheid omvatten echter de gehele kunstgeschiedenis. Sinds 2006 geeft zij met veel enthousiasme en vakkundigheid kunsthistorische cursussen over diverse onderwerpen. Zij schrijft ook teksten voor kunstenaars, is lid van de kunstcommissie van Blaricum en bestuurslid van het Kunstenaarsverbond AKKV.

Over Benno Spijker
Benno Spijker is in 1992 in Utrecht afgestudeerd als kunsthistoricus. Hij werkte als non-fictierecensent voor HP/De Tijd en De Volkskrant, als kunstredacteur voor het AD en publiceerde in verschillende kunsttijdschriften. Hij doceerde o.m. 'Kunst-, cultuur- en mediageschiedenis' aan de Universiteit Utrecht, Hogeschool Windesheim en ROC Aventus. Voor de HOVO stelde Benno de cursussen Architectuur in Amersfoort, Culturele erfenis der Middeleeuwen, Europese kunst en Kunstenaarsfilms samen. Daarnaast geeft hij regelmatig lezingen over kunst en cultuur.
Benno staat bekend om zijn onderhoudende, kritische, laagdrempelige presentaties, waarbij steeds verhelderende verbanden worden gelegd en een verrassende logica wordt toegevoegd aan bekende feiten.