Kies je cursus
101 vrouwen versierd_portrettenreeks.jpeg

Opening expositie Marijke Schurink

Marijke Schurink is beeldend kunstenaar en geeft verschillende cursussen bij Scholen in de Kunst. Vanaf 18 januari kun je kennismaken met haar werk in een bijzondere expositie bij Archief Eemland. De feestelijke opening is op donderdag 17 januari.


Over het kunstproject

Marijke Schurink werkte drie jaar aan het kunstproject 101 vrouwen versierd. Haar bron was het boek van historica Els Kloek; 1001 vrouwen uit de Nederlandse geschiedenis. Daaruit koos zij 101 portretten die ze bewerkte met hele verschillende materialen.
Schurink koos de portretten vanwege een blik, de sfeer, de kleuren of houding en uitstraling waarbij zij zich ook liet inspireren door de geschiedenis van de geportretteerden. Schurink: “De portretten gaan over wat ze zelf zijn. Ik werd gefascineerd door een oogopslag, een beeltenis op een grafzerk, kleuren in een driehonderd jaar oud olieverfportret of zomaar een goede kop”. Bewerkt, verwerkt maar zonder woordelijke duiding, interpretatie of verhaal is een serie ontstaan van 101 ‘versierde’ vrouwen.

Een selectie van de kunstwerken is van 18 januari t/m 14 maart te zien bij Archief Eemland in het Eemhuis.

 

Uitnodiging opening expositie