Kies je cursus
The Capacious Memory - Robbie Cornelissen - fotograaf Adriaan van Dam.jpg

Masterclass Robbie Cornelissen

Deze masterclass is UITVERKOCHT!

Een duizelingwekkende hoeveelheid grijze potloodlijnen vormt de basis van de tekeningen van Robbie Cornelissen. Hij schept daarmee een werkelijkheid die ons zowel vreemd en bizar als bekend en vanzelfsprekend voorkomt.

Cornelissen is in 1954 geboren in Utrecht en is één van de belangrijkste Nederlandse tekenaars. Hij volgde, na een opleiding tot Bioloog, de Rietveld Academie in Amsterdam waar hij in 1987 afstudeerde. Er waren de afgelopen jaren presentaties van zijn werk in binnen- en buitenland, zoals in het Gemeentemuseum Den Haag, het Centraal Museum Utrecht, de Biënnale van Lyon en tentoonstellingen van Beijing tot New York. Zijn werk is vaak groot van formaat, waardoor het lijkt alsof het publiek er zo kan binnenstappen en rondkijken. Het bestaat uit minutieus uitgewerkte details. Hoe langer je kijkt, hoe meer je ziet.

Meer weten over Robbie? Neem een kijkje op zijn website, bekijk het filmpje onderaan deze pagina, of lees dit artikel over zijn werk.

Expositie Centraal Museum

Van 22 september tot en met 18 november presenteert het Centraal Museum in Utrecht een grootse tentoonstelling over tekenen van 1950 tot nu: De Line Up. Robbie Cornelissen is voor deze tentoonstelling gastcurator, ontwerper en kunstenaar. Ben je in de gelegenheid om te gaan kijken? Vooral doen! Het is een mooie expositie en natuurlijk een leuke voorbereiding op de masterclass.

Opbouw Masterclass

Gedurende het ochtendprogramma zal Robbie een aantal korte opdrachten geven. Bijvoorbeeld het zelfportret komt aan de orde en het tekenen van de ruimte binnen en buiten jezelf. Maar je gaat ook tekenen naar waarneming.

Tijdens het middagprogramma is de opdracht: Hoe kan ik 'de ruimte' in mijn werk integreren en visualiseren? Dit kan zowel de eigen binnenwereld betreffen, als de buitenwereld om ons heen en de relatie daartussen.

Aan het eind van de dag volgt een presentatie van het gemaakte werk en krijg je feedback van de kunstenaar.

wat neem je mee?

Robbie Cornelissen wil graag een beeld krijgen van de manier van werken van de deelnemers. Daarom vragen we je wat documentatie of klein werk (niet te veel) mee te nemen naar de masterclass. Neem ook zelf potlood en houtskool mee. Eventueel ander tekenmateriaal mag ook, zoals inkt of zwarte acrylverf. Papier is aanwezig.

NB Maak je geen gebruik van de (betaalde) lunch? Neem dan je eigen lunch mee.

Deze masterclass is bestemd voor volwassenen.