Kies je cursus
Izhar Elias photo by Christopher Pugmire.jpg

Masterclass Izhar Elias

Foto: Christopher Pugmire

De veelzijdige Nederlandse gitarist Izhar Elias komt naar Scholen in de Kunst voor dé gitaardag voor jongeren! Doe mee aan bijzondere workshops en masterclasses die in het teken staan van Barokmuziek.

Izhar treedt op over de hele wereld en heeft als specialisme het spelen van Barokmuziek op authentieke instrumenten. Wist je dat de gitaar uit die tijd een totaal andere klank heeft dan de huidige Spaanse gitaar?

Tijdens de workshop zal Izhar ons laten kennismaken met verschillende dansen uit de Barok met de daarbij behorende speeltechnieken. We gaan ons vooral verdiepen in de Folia, we bekijken het akkoordschema, de melodie en gaan net als in de 18e eeuw improviseren. Er is tijd voor samenspel en op het programma staat o.a. het beroemde Largo van Vivaldi.

Gevorderde spelers van Scholen in de Kunst krijgen ’s middags van Izhar masterclasses. Vooraf bereid je samen met je docent de muziek voor in de les. Daar waar nodig passen we de muziek aan, aan wat jij kan. Maak je dus niet druk dat het te moeilijk zal zijn.

Ouders en andere belangstellenden kunnen aan het einde van de dag komen luisteren naar het resultaat van al de inspanningen.

Over Izhar Elias

Izhar Elias (Amsterdam, 1977) is een van de meest veelzijdige gitaristen van dit moment. Zijn poëtische stijl en grensverleggende programmering is gefundeerd op uitgebreide verdieping in de historische uitvoeringspraktijk (barok en vroeg 19e eeuw), de kamermuziek en de hedendaagse muziek gecombineerd met multimedia. Izhar gaf tal van concerten in Europa, Rusland, Zuid-Oost Azië, Australië en de VS.
In 2011 ontving hij de prestigieuze Nederlandse Muziekprijs, de hoogste staatsonderscheiding die aan een musicus, werkzaam in de klassieke muziek, kan worden uitgereikt.
Als solist werkte hij met orkesten als het Residentie Orkest, Radio Philharmonisch Orkest, Nederlands Kamerorkest, het Orkest van het Oosten en Het Gelders Orkest. In 2016 trad Izhar op voor koning Willem-Alexander tijdens het Koningsdagconcert.
In april 2014 ging een bijzonder dubbelconcert in première tijdens de Zaterdagmatinee in de grote zaal van het Concertgebouw Amsterdam: 'Schattenspiel', voor klassieke gitaar, elektrische gitaar en groot orkest, met en door heavy metalgitarist en -componist Florian Magnus Maier.

Onlangs bracht Izhar zijn elfde album 'La Guitarre Royalle' uit, met werken voor barokgitaar solo.

Wil je meer weten? Bekijk dan de website van Izhar, bekijk het filmpje onderaan deze pagina of lees het interview in Trouw.

 


Programma Masterclass

9.30-10.00 uur Binnenkomst leerlingen
10.00-10.45 uur Workshop Izhar Elias over o.a. Folia en improvisatie
10.45-11.00 uur Pauze
11.00-12.00 uur Repetitie ensemble en Masterclass Izhar Elias
12.00-12.45 uur Pauze
12.45-13.15 uur Masterclass Izhar Elias
13.15-14.00 uur Repetitie ensemble
14.00-14.15 uur Pauze
14.15-15.00 uur Lecturerecital Izhar Elias en presentatie ensembles en solisten

Als deelnemer volg je het hele programma. Voor de masterclass van Izhar Elias worden 4 leerlingen vooraf geselecteerd door de docenten, daar kun je je dus niet voor aanmelden. De overige deelnemers kijken en luisteren mee tijdens deze leerzame en inspirerende masterclasses.

Deze masterclass is bedoeld voor jongeren (middelbare schoolleeftijd).