Kies je cursus
Heiligenberg-Leusden_(11).JPG

Verhalen en kunst

Op zaterdag 8 september vindt ook in Leusden de Open Monumentendag plaats. Met optredens van amateurkunstenaars op de Leusdense landgoederen Heiligenberg en Lockhorst kunnen liefhebbers van natuur en cultuur heerlijk genieten. 

Heiligenberg
Landgoed Heiligenberg heeft een geschiedenis die begint rond het jaar 1000 na Christus met de stichting van een klooster op de heuvel door bisschop Ansfried. Het huidige huis op de Heiligenberg, met park (in landschapsstijl), koetshuis en nutstuin, is begin 19e eeuw aangelegd. Door de eeuwen heen veranderde het landgoed diverse keren van eigenaar, van uiterlijk en van functie. Door middel van tentoonstellingen en vertellingen komen bezoekers hierover meer te weten.

Op diverse plekken op het landgoed vinden optredens plaats. Exacte tijden staan vermeld in de speciale  folder. Een bezoek aan het Koetshuis is mogelijk en ook de nutstuin met kas zet de deuren open. Het is mogelijk om hier, midden in de natuur, te genieten van een hapje en een drankje. Een culinaire oase!

Duiventoren
Onderdeel van landgoed Heiligenberg is de aan de overzijde van het huis gelegen duiventoren. Een duiventoren was in vroeger tijden een statussymbool: alleen de rijken mochten - op grond van het duivenrecht - duiven houden. De toren is gerestaureerd door de Historische Kring Leusden. Inmiddels wonen in de duiventoren niet alleen duiven, maar ook uilen.
Bezoekers bereiken deze toren door bij de stoplichten over te steken en dan linksaf het pad te volgen naar het tolhuis. Via een pad dat achterlangs het tolhuis (Heiligenbergerweg 1) loopt, wordt de toren bereikt.
We vragen alle bezoekers op de route de geldende verkeersregels te respecteren.

Landgoed Lockhorst
Bijna aan het einde van de statige oprijlaan naar landhuis Lockhorst bevindt zich aan de linkerkant een boerderij met erachter een gerestaureerde schaapskooi. De boerderij is onderdeel van landgoed Lockhorst dat een rijke geschiedenis kent.
Het hoofdhuis van Landgoed Lockhorst is tijdens de Open Monumentendag niet toegankelijk. We vragen  bezoekers de privacy van de bewoners op het landgoed te respecteren en zich alleen op het opengestelde gedeelte te begeven.

Bekijk de folder online >