stro2017-0317-IMGK9925.jpg

Joannes Tollius: lezing & concert

Archief Eemland presenteert op 29 oktober een lezing over Joannes Tollius, Amersfoorts musicus uit de 16e eeuw. De lezing wordt gegeven door Simon Groot, die op het leven en werk van Tollius promoveerde. Hij is tevens artistiek leider van het Hemony Ensemble in Amersfoort.

Na afloop van de lezing geeft Daan van der Vliet, gitaardocent bij Scholen in de Kunst, samen met zangeres Tanja Obalski een concert. Zij brengen liederen ten gehore van Nederlandse en Italiaanse tijdgenoten van Tollius.


Joannes Tollius, Amersfoorts musicus

De Amersfoortse musicus Joannes Tollius (ca. 1555 - ca. 1620) was al op jonge leeftijd muzikaal leider in Amersfoort. Toen de stad zich in 1579 aansloot bij de Nederlandse Opstand en de kapel waar hij werkte werd toegewezen aan de protestanten, verloor hij zijn baan. Niet lang daarna zou hij naar Italië vertrekken. Hij werkte in Rieti (1583-1584) en Assisi (1584-1586) als koormeester en in Rome (1586-1588) en Padua (1588-1601) als koorlid (tenor). In 1601 vertrok hij naar Kopenhagen, waar hij een buitengewoon goedbetaalde functie aan het hof van Koning Christian IV kreeg.

Simon Groot

Simon Groot studeerde compositie en muziektheorie aan het Rotterdams Conservatorium. Als koordirigent is hij privé-leerling geweest van Jan Eelkema. Hij slaagde – kort na het overlijden van zijn leermeester – ‘cum laude’ voor het staatsexamen koordirectie. Na zijn conservatoriumopleiding studeerde Simon Groot muziekwetenschap aan de Universiteit Utrecht. Zijn doctoraalscriptie over ‘De melodieën, de luit- en de citerzettingen in de Nederlandtsche Gedenck-clanck van Adriaen Valerius (Haarlem, 1626)’ kreeg een eervolle vermelding in het kader van de Jan-Pieter-Heije-prijs 2000.
Simon Groot publiceerde o.a. in het toonaangevende tijdschrift van de KVNM, in OORsprong, Toonkunstnieuws, het Tijdschrift Oude Muziek en Gaesdoncker Blätter. Als musicoloog is hij verbonden geweest aan het Meertens Instituut te Amsterdam, waar hij onder andere meewerkte aan ‘Het Repertorium van het Nederlandse lied tot 1600’. Tegenwoordig werkt hij aan de Universiteit van Amsterdam als conservator van de muziekhistorische collecties. Als dirigent is Simon Groot verbonden aan het Hemony Ensemble en het Collegium Amisfurtense.

Daan van der Vliet

Daan van der Vliet (1968) studeerde klassiek gitaar aan het Sweelinck Conservatorium te Amsterdam bij Wim Pfister en Lex Eisenhardt. Hij behaalde in 1997 zijn diploma voor Uitvoerend Musicus. In het schooljaar ‘95/’96 studeerde Daan van der Vliet tevens aan het conservatorium "Lorenzo Perosi" te Biella (Italië) bij Angelo Gilardino. Tijdens zijn studie volgde hij zowel masterclasses als zomercursussen; o.a. bij Roberto Aussel, Oscar Gighlia, Angelo Gilardino, Tilman Hoppstock, Luigi Biscaldi en Raphaëla Smits. Tijdens zijn studie hield hij zich ook bezig met de elektrische- en de flamencogitaar. In 2002 begon hij theorbe te spelen bij Jorge Oraison en vanaf 2005 bij van David van Ooijen. Daan van der Vliet geeft vooral concerten met ensembles in vele combinaties.

Tanja Obalski

De Duitse sopraan Tanja Obalski kreeg haar eerste zang- en dwarsfluitlessen in haar geboortestad Lippstadt.
Zij studeerde aanvankelijk dwarsfluit aan de Hochschule für Musik und Theater in Hamburg; daarna solozang aan het Conservatorium van Amsterdam. Haar docenten waren Margreet Honig en Howard Crook. Tanja Obalski specialiseerde zich vervolgens aan hetzelfde instituut in de historische uitvoeringspraktijk van de barokzang en rondde in 2003 haar studie succesvol af. Zij volgde verder masterclasses van o.a. Jill Feldman en Emma Kirkby.
In 2005 was zij laureate bij het Concours International de Chant Baroque de Chimay en in 2007 finaliste van het oratoriumconcours “Nederlandse Vocalisten Presentatie”. Als soliste is zij te horen in oratoria, cantates en kamermuziekconcerten zowel in Nederland als daarbuiten.