banner.jpg

Zuid-Afrika aan de Eem

In het kader van de expositie Tell Freedom, te zien in Kunsthal KAdE, organiseren KAdE, Scholen in de Kunst, Archief Eemland en de Bibliotheek Eemland een middag vol Zuid-Afrikaanse cultuur, muziek en literatuur. Kom ook en laat je meevoeren in Afrikaanse sferen.

Kom spelen op djembés met Abu Swaleh, ontdek verhalen van Amersfoortse apartheidsstrijders of bekijk de tentoonstelling Tell Freedom. Op 25 maart is de begane grond van het Eemhuis, van 13.00 tot 17.00 uur, gevuld met Zuid-Afrikaanse cultuur: een inspirerende en bovenal warme, gezellige middag om de lente goed mee te beginnen!


Programma

Instaprondleiding
In Kunsthal KAdE staat de tentoonstelling Tell Freedom. 15 South- African artists. In deze groepstentoonstelling verdiepen 15 jonge Zuid-Afrikaanse kunstenaars zich in het verleden, het heden en de toekomst van hun land. Tijdens de rondleiding ontdek je het verhaal achter de tentoonstelling, de thematiek en de deelnemende kunstenaars.

Black Butterflies (100 min)
Een biografische film over de Zuid-Afrikaanse dichteres Ingrid Jonker (1933-1965). Jonker groeide op bij haar moeder en grootmoeder en moest na de dood van haar moeder op haar elfde jaar bij haar vader gaan wonen, een conservatieve politicus, minister van Censuur.

Korreltjie niks is my dood
Een Nederlandse televisiedocumentaire van Saskia van Schaik uit 2001 over de Zuid-Afrikaanse dichteres Ingrid Jonker (1933-1965).

Workshop Afrikaanse dans
Simone Heijloo is danseres, docente, danstherapeute en bewegingscoach. Simone geeft les in Afrikaanse Moderne dans en is een unieke dansdocente in deze techniek in Nederland. Kom naar Zuid-Afrika aan de Eem en dans samen met Simone tijdens deze workshop! (ook geschikt voor kinderen)

Workshop Djembe
Docent Abu Swaleh leert je hoe je op het Afrikaanse instrument, Djembe, verschillende klanken kunt maken, strakke ritmes kunt spelen en hoe je die moet slaan.

Storyteller Makheni Zonneveld
Makheni Zonneveld woonde twee derde van haar leven onder het apartheidsregime in Zuid-Afrika. Ze vertelt een verhaal over het dagelijks leven van Zuid-Afrika en deelt haar persoonlijke ervaringen.

Workshop Toekomststad
In Zuid-Afrika kijkt de jonge generatie uit naar een toekomst waarin ongelijkheid niet meer bestaat. Hoe ziet jouw ideale toekomst eruit? Bouw in deze workshop je ideale stad. Dit is een instapworkshop voor kinderen vanaf 6 jaar.

Waar gebeurd
Op zondag 25 maart vindt er weer een nieuwe editie van ‘Waar gebeurd’ plaats in het Eemhuis. 'Waar gebeurd' is een verhalenpodium waar echte mensen, echte verhalen vertellen, gebaseerd op het Amerikaanse "The Moth". Het thema is deze keer: "Loslaten/Vrijheid" aangehaakt op de problematiek in Zuid-Afrika.

 

Programma Zuid-Afrika aan de Eem

 

 

Kijk ook op de website van Kunsthal KAdE!