Arjan van Helmond - 02#2, 2014, 365 x 165 cm, ink, gouache and acrylic on paper_high res.jpg

Masterclass Arjan van Helmond

Schilder Arjan van Helmond is bekend geworden met schilderijen van interieurs. Tijdens deze masterclass vertelt Arjan over vlakverdeling, opbouw van vorm en kleur en het werken in lagen. Na een introductie, met een aantal snelle houtskooltekeningen, gaan deelnemers aan de slag met hun schilderij, waarbij de ruimte in het werk een belangrijke rol zal spelen. Van Helmond heeft een typerende, onderzoekende werkwijze: analytisch en persoonlijk. Hij schildert al denkend en denkt al schilderend. 

Arjan van Helmond over de masterclass

'In mijn werk is de beleving van ruimte altijd een erg belangrijk aspect. Ik werk vaak vanuit herinneringen aan plekken, waar een bepaalde ervaring aan is gekoppeld. Ervaringen en herinneringen zijn altijd ingebed in de ruimte waar ze plaatsvonden. Om maar een extreem voorbeeld te noemen: iedereen weet zich waarschijnlijk nog heel goed te herinneren waar hij was op 9/11. Of de plek van een heel gelukkig moment, je eerste zoen bijvoorbeeld.

Maar hoe construeer je nou ruimte met verf op een plat vlak? De vragen kwesties die daarbij naar voren komen gelden zowel voor figuratieve als voor de meeste abstracte schilderkunst. We zullen het tijdens de masterclass hebben over vlakverdeling, opbouw van vorm en kleur, het werken in lagen en de beslissing waar we de kijker willen plaatsen in en voor ons werk.

We beginnen de dag, na de introductie, met een aantal snelle houtskool-tekeningen. Houtskool en papier zal ik zelf meenemen. Na ongeveer 45-60 minuten gaan we schilderen. Neem hiertoe schildermateriaal naar keuze mee. (kosten hiervoor niet inbegrepen) We beginnen een nieuw schilderij waarbij de ruimte in het werk een belangrijke rol zal spelen. Je kunt ook verdergaan op een schilderij wat je al eerder bent begonnen. Houd er dan wel rekening mee dat het er helemaal anders uit kan komen, dan wat je oorspronkelijk van plan was.'

Materiaal
Deelnemers dienen eigen schildermateriaal naar keuze mee te nemen. Elke verf op waterbasis kan gebruikt worden, dus ook gouache of aquarel. Bij voorkeur geen olieverf gebruiken vanwege oplosmiddelen.
Voor de eerste oefening is houtskool en papier nodig, dit is aanwezig bij Scholen in de Kunst.

Meer weten over Arjan van Helmond en zijn werk? Neem dan een kijkje op zijn website of bekijk de video hieronder.

Deze masterclass is bestemd voor volwassenen.