Guernica, Picasso, 1937 Wereldtentoonstelling Parijs. Weinig aandacht..jpg

Lezing over actualiteit in de kunst

Helaas, deze activiteit is geannuleerd!!

 

Kunsthistoricus Benno Spijker geeft een lezing over het modernisme en hedendaagse kunst. De nadruk zal liggen op de ontdekking van de actualiteit in de moderne kunst.

In 1848 ontstaat het modernisme. Kunstenaars beginnen zich af te zetten tegen de voorliefde voor historische en klassiek georiënteerde kunst, die tot dan overheerst.

In de maatschappij van de 19e eeuw nemen mensen mede door de industriële revolutie en de ontwikkeling op gebied van wetenschap en techniek, hun lot steeds meer in eigen hand. Er ontstaat een optimistische stemming, gebaseerd op de gedachte van vooruitgang en groei en het individu wordt belangrijker. Er wordt fors geïnvesteerd in infrastructuur voor de toekomst, maar die projecten worden meestal in historische stijlen uitgevoerd. Er is nog steeds sprake van een romantische idealisering van het verleden en die blik bepaalt ook de beeldende kunst. Het modernisme rekent daar definitief mee af, door niet het klassieke verleden als vertrekpunt te kiezen, maar de actualiteit

Benno Spijker legt dwarsverbanden tussen verschillende cultuuruitingen, wetenschap, techniek, geschiedenis, politiek en religie. Zo wordt de ontwikkeling van de moderne kunst voorzien van een rijke context en in de tijd geplaatst.