Partituur Keuris.jpg

Finale 3e Keuris Concours

Na het internationaal grote succes van 2016, is dit alweer de derde editie van het Keuris Componisten Concours. Componisten van alle leeftijden en uit alle landen hebben publieksvriendelijke composities ingestuurd voor jeugdsymfonieorkest of ensemble (viool, cello en piano). Uit de vele internationale inzendingen heeft een vakjury zes composities geselecteerd, die tijdens het Finale Concert ten gehore worden gebracht door het Keuris Ensemble en het Amersfoorts Jeugd Orkest.

Het Keuris Ensemble speelt voor deze gelegenheid met drie jeugdige musici die de strenge selectie doorstonden tijdens de Keuris Voorspeeldagen. Voorafgaand aan het Finale Concert worden zij gecoacht door de professionele musici van het ensemble en de genomineerde componisten. De andere categorie is voor het Amersfoorts Jeugd Orkest die in de grootste bezetting zal verschijnen. Het orkest wordt al decennia beschouwd als het beste jeugdorkest van Nederland. Na afloop van het concert worden de winnende composities bekendgemaakt. Er zijn acht prijzen te verdelen.

Tristan Keuris werd in 1946 geboren in Amersfoort. Hij wordt beschouwd als één van de meest invloedrijke na-oorlogse componisten van ons land. Nieuw dit jaar is het middagprogramma met workshops en culturele programma´s voor bedrijven en events voor jong en oud.


Programma Finale Concert

Het Finale Concert bestaat uit de uitvoering van zes wereldpremières van de genomineerde composities. De composities voor Ensemble worden uitgevoerd door het professionele Keuris Ensemble, aangevuld met een jong, aanstormend talent. De werken voor Jeugd Symfonieorkest worden gespeeld door het Amersfoorts Jeugd Orkest o.l.v. dirigent Rolf Buijs. De avond wordt gepresenteerd door musicus en cabaretier Mike Boddé. Het programma ziet er als volgt uit:

1. Uitvoering van de genomineerde composities in de Categorie Ensemble
Uri Brener (Israël) met ‘Triptych’
Fabio Massimo Capogrosso (Italië) met ‘Un Breve Racconto Notturno’
Ting-Chuan Chen (Taiwan) met ‘Hymn to the Earth’

2. Uitvoering van de genomineerde composities in de Categorie Jeugd Symfonie Orkest
Žiga Stanič (Slovenië) met ‘A Trip to the Zoo’
Kai-Young Chan (HongKong) met ‘Seeking, Searching’
Edwin Sung (Verenigd Koninkrijk) met ‘An Overture to the Proms’

3. Pauze (gratis consumptie en publieksstemming)

4. Publiekscompositie met orkest

5. Juryuitslag en prijsuitreiking

6. Borrel

 

Tristan Keuris Kamermuziek Concours 2019

Volgend jaar organiseert Scholen in de Kunst voor de vierde keer het Tristan Keuris Kamermuziek Concours, het concours waarin het plezier van samen muziek maken en de ontmoeting met andere muzikanten centraal staan. Het kamermuziekconcours is een eerbetoon aan de veel te jong overleden Amersfoortse componist Tristan Keuris (1946-1996), die veel kamermuziekwerken voor uiteenlopende bezettingen heeft geschreven.

Ensembles met twee tot tien spelers kunnen meedoen in vier categorieën: tot 15 jaar, 15 tot 21 jaar, vanaf 21 jaar en aankomende professionals (conservatoriumstudenten.) De eerste ronde vindt plaats op zaterdag 16 februari in het Eemhuis. (Ter voorbereiding is er op 9 februari de Kamermuziekdag). De tweede ronde (Masterclasses) is op zaterdag 16 maart, ook in het Eemhuis. Het finaleconcert is op zaterdagavond 6 april in het Icoon Theater. Inschrijven kan vanaf eind mei tot 31 december 2018. Meer informatie hierover volgt binnenkort.

Speel je nog niet in een ensemble, maar lijkt het je wel leuk om mee te doen? Je hebt nog ruim de tijd om een groepje samen te stellen. Wij hopen op veel deelnemers van Scholen in de Kunst!