Koen Vermeule_banner.jpg

Masterclass Koen Vermeule

Deze masterclass is UITVERKOCHT! Er is nog wel plek bij de masterclass van Maria Roosen (aquarel) en Christine van der Ree (emailleren).

 

Na een introductie op zijn eigen werk, gericht op het zoeken naar het inhoudelijke onderwerp, gaat Koen Vermeule met de deelnemers actief aan de slag. 

Over de masterclass

Centraal in de masterclass staat de fascinatie voor het onderwerp.Hoe vind je een passend onderwerp, hoe kun je een gedachte of idee overbrengen in je kunst? Als vertrekpunt gebruiken we een Japanse houtsnede. 

Dat doen we omdat Vincent van Gogh een fascinatie had voor het werk van Hokusai en Hiroshige. De wijze waarop zij het beeld uitsneden, ogenschijnlijk toevallig, intrigeerde hem. Van de brug in de regen die van Gogh in 1887 schilderde naar een prent van Hiroshige, zien we noch het begin, noch het eind. De brug waarop de mensen zich beschermend tegen de regen voortspoeden gaat buiten het beeld door. De wereld is groter dan wat de kunstenaar ons toont.

Links: houtsnede van Hiroshige, rechts het werk van Van Gogh

Maar wat hem vooral trof was de kracht van de Japanse kunstenaars om met eenvoudige, vanzelfsprekende middelen de stemming in een landschap voelbaar te maken. De stemming, dat was voor hem de ziel die hij zocht te raken in de werkelijkheid die hij wilde schilderen.
Wat Vincent van Gogh fascineerde in de Japanse kunst aan stemming en beelduitsnede, zien we nog steeds in de kunst van nu. 

In de masterclass ga je zelf de confrontatie aan met de Japanse houtsnede! Net zoals van Gogh liet zich inspireren door deze prenten, ga je ontdekken wat ze met jou doen. Koen Vermeule geeft daartoe eerst een inleiding op de Japanse houtsnedes en vertelt vervolgens over zijn eigen werk en zijn permanente zoektocht naar het onderwerp.
Daarna kiest iedere deelnemer een kopie van een houtsnede, waarmee de zoektocht naar jouw onderwerp begint.

Materiaal

Voor de masterclasses beeldende kunst is het noodzakelijk zelf (schilder)materiaal mee te nemen. Deze kosten zijn niet in de masterclassprijs inbegrepen. 

Deze masterclass is bestemd voor volwassenen.

Beluister het interview dat Koen Vermeule onlangs gaf aan de VPRO.
En in de Kunsthal in Rotterdam is tot 12 november de expositie 'Wanderlust' van Koen Vermeule te zien.