Emile van der Kruk met beteil_banner.jpg

Masterclass Emile van der Kruk

Deze masterclass is helaas geannuleerd.

 

Emile van der Kruk maakt gebruik van de kettingzaag als kwast. Hij weet de grofheid en ruwheid van het materiaal te treffen, maar tegelijkertijd treft hij de toeschouwer met fijnzinnigheid in vormen, lijnen en vlakken. Uit eigen ervaring vertelt Emile hoe het creatieve proces verloopt, waardoor we beïnvloed worden en hoe we hierin kunnen sturen. Emile stelt vragen, deelnemers doen (beeldhouw-)oefeningen en krijgen demonstraties. 

Over Emile van der Kruk

Emile van der Kruk is een even intrigerende als eenvoudige kunstenaar. Zijn atelier is gevestigd op het terrein waar dagelijks boomstammen worden aangevoerd en bewerkt. Zo is hij altijd dicht bij zijn bron. Zware machines zijn beschikbaar om vroegtijdig in te grijpen onder het toeziend oog van de kunstenaar. Zijn beelden lijken ontsproten te zijn aan een hard en zwaar leven. 
Juist de grofheid en ruwheid van het materiaal combineert hij met een ongekende fijnzinnigheid in vormen, lijnen en vlakken. Hij is de kunstenaar van een fijnzinnige trefzekere figuratie. Ook al is zijn materiaal plat, hij weet er een grote mate van driedimensionaliteit aan te ontlokken. Hij is een grootmeester in het gebruik van perspectief. Hij tekent het perspectief met zijn kettingzaag in het hout. Hij zet je steeds op het verkeerde been zoals de hand, die de stam van een boom blijkt te zijn.

Emile integreert de schilderkunst in zijn houten sculpturen. Hij schuurt en polijst het hout niet, maar gebruikt de schilderachtige kwaliteiten ervan en behoudt zo ook sporen van het maakproces. Krijttekeningen, gutssporen en inkepingen van de kettingzaag blijven zichtbaar en beperkingen van kern, noest en groeirichting buit hij uit. Verder past hij schilderkunstige technieken toe: tekening, kleur, schaduw en perspectivische verkorting. Hij gebruikt ook regelmatig brons en, recenter, botten, keramiek-scherven en boeken als basis voor 3-dimensionaal werk, steeds met behoud van de emotionele lading die zijn houten beelden ook hebben.

Beeld Emile van der Kruk   Beeld Emile van der Kruk

Wil je meer weten over Emile? Neem dan een kijkje op zijn website.

 

Materiaal

Voor de masterclasses beeldende kunst is het noodzakelijk zelf (schilder)materiaal mee te nemen. Deze kosten zijn niet in de masterclassprijs inbegrepen. 

Deze masterclass is bestemd voor volwassenen.