Sidk - Flehite Symfonietta 2016 (c) Henry Krul (10).JPG

Concert Flehite Sinfonietta

Als er nou één concert in Amersfoort is dit najaar dat je niet wilt missen, dan is het wel dat van Flehite Sinfonietta op 25 november in de Xaveriuskerk. Het orkest voert de vierde symfonie van Mahler uit. Wie het stuk kent, weet dat dit geen klein werk is. Daarom heeft Flehite ook ondersteuning: het Deventer Kamerorkest zorgt dat de strijkersdivisie goed gevuld is.

De vierde van mahler & meer

Mahler componeerde zijn vierde symfonie rond een oud Duits volksliedje over het hemelse leven. In drie delen wordt de luisteraar in vervoering gebracht en meegenomen naar hogere sferen. En dan ontvouwt zich de climax, als sopraan Christien van ‘t Hof zingt over huppelende kindjes, vis en vlees in overvloed, gratis wijn en bovenaardse muziek en dans.

Waar Mahler het mooiste voor het laatste bewaart, doet Flehite dat ook. De avond opent weliswaar met vrolijke klanken, maar het verhaal vertoont toch wat aardse weerbarstigheid.
Flehite Sinfonietta begint de avond met de ouverture Cosi fan tutte van Mozart. Het komische stuk handelt over twee verloofde stellen waarvan de mannen afspreken dat ze de aanstaande van de ander gaan versieren, en dat leidt tot allerlei scenes met verstoppen achter gordijnen, opplakken van nepsnorren en wat dies meer zij.
Alsof dat nog niet genoeg drama is, volgt daarop een waar vleugje opera: het ‘Berenice’ van Haydn. Berenice is verliefd op de zoon (Demetrio) van de vorst (Antigono) met wie
ze moet trouwen. In deze scene ziet Berenice hoe Demetrio de hand aan zichzelf
dreigt te slaan, en belijdt in een dramatisch recitatief en een heftige aria haar
ontreddering. Des te groter de vreugde na de pauze!

Over Flehite Sinfonietta

Flehite is een Amersfoorts kamerorkest van gevorderde amateurs dat eind 1993 werd opgericht en ongeveer 40 leden telt. Het repertoire van Flehite is veelzijdig. Flehite bracht onder andere symfonieën van Beethoven en Brahms ten gehore, begeleidt regelmatig koren in de regio en nam enkele keren cd’s op met muzikale sprookjes, ingesproken door burgemeesters van Amersfoort.
Dirigente Ali Groen mocht recent haar 20-jarig jubileum vieren als dirigent van Flehite Sinfonietta. Ali is behalve bij Flehite ook vaste dirigent van blazersensemble Windkracht 10, het Atheneum Blazers Consort en van het symfonische blaasorkest Nieuw Geluid te Den Haag. Naast haar eigen orkesten is zij als gastdirigent werkzaam bij o.a. Riciotti Ensemble, het Symfonieorkest van het Koninklijk Conservatorium en het Spaans Nationaal Jeugdorkest.